Wat is de waarde van een accountantsverklaring?

6/23/2016
Boekhouden Blog

Accountantsverklaring nodig? Bereid je dan maar vast voor op hoge kosten. Voor zo’n verklaring leg je doorgaans al snel tussen de 500 en 2.000 euro per jaar neer. Gelukkig beschik je dan wél over een waardevol document voor jouw onderneming... of niet? De waarde van zo’n verklaring is voor zogenaamde kleinbedrijven erg overschat en in veel gevallen helemaal niet verplicht. Een goed boekhoudprogramma als Jortt – daar heb je meer aan.

Laten we beginnen door uit te leggen wat een accountantsverklaring nu precies inhoudt. In feite gaat het hier om een certificaat waarin een accountant jouw financiële gegevens verantwoordt. Diegene plaats dus een soort stempel van goedkeuring op je boekhouding. Opmerkelijk, gezien de accountant deze boekhouding zélf controleert. Bovendien blijf je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk voor je boekhouding. Maakt de accountant of boekhouder een fout? Dan zit jij met de gebakken peren.

Wanneer een accountantsverklaring?

Daarbij komt nog eens kijken dat een accountantsverklaring in de meeste gevallen niet eens nodig is. Deze goedkeuring van je boekhouding is alleen nodig voor bestuurders van een corporatie, stichting, vereniging, BV óf NV die…

  • méér dan vijftig man aan personeel hebben;
  • een activawaarde van boven de zes miljoen euro hebben;
  • meer dan twaalf miljoen euro per jaar omzetten.

Met andere woorden: tenzij je het héél goed gedaan hebt, is een verklaring niet nodig.

De waarde van een accountantsverklaring

Steeds meer ondernemers ontdekken de lage waarde van zo’n verklaring op hun boekhouding. Een simpele jaarrekening is vaak meer dan voldoende. De jaarrekening is een uittreksel van jouw boekhouding waarop de balans en je winst- en verliesrekening staat. Dit document bevat soms een toelichting op deze elementen en is noodzakelijk voor het aangeven van je inkomstenbelasting. En voor het maken van een jaarrekening heb je écht geen boekhouder of accountant nodig.

De boekhouding van Jortt

Het innovatieve boekhoudprogramma Jortt speelt hier namelijk op in door een programma aan te bieden waarbij jouw jaarrekening automatisch wordt opgesteld aan de hand van je boekhouding. Deze compleet nieuwe boekhoudmethode zorgt er ook direct voor dat je boekhouding voldoet aan alle juridische verplichtingen die gelden voor een kleinbedrijf. Zo verandert Jortt het boekhoudlandschap voor eens en altijd.

Jortt proberen?

Ook op zoek naar een vereenvoudiging van je boekhouding? Maak kosteloos kennis met Jortt: kijk op https://www.jortt.nl voor méér informatie.

Tag: Perfecte boekhouding - Boekhouder - Boekhoudprogramma - Boekhoudkantoor - btw-aangifte - factuur maken

Related Posts

Ontvang de boekhoudcursus gratis in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form