De 7 GROOTSE effecten van een Winstgevend Plan!

6/6/2016
Boekhouden Blog
...

Vijf jaar geleden had ik niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen. Maar: ‘Ik ben dol op het maken van plannen’. Ik word blij van het proces, het dromen en denken over wat ik in de wereld wil zetten. Ik word blij van het overzicht wat mijn plan me geeft. Ik word blij van het concrete stappenplan wat volgt uit mijn plan. Ik word blij van de (relatieve) rust in mijn werkzaamheden, als gevolg van mijn plan. En last but not least, ik word er enorm blij van dat ik dankzij mijn plan resultaten bereik die ik zonder plan nooit had kunnen bereiken. En dan heb ik het niet alleen over geld. Dan heb ik het er vooral over dat ik meer dan ooit tevoren precies doe wat ik gaaf vind, en dat ik meer dan ooit tevoren énorm veel klanten énorm veel verder help.

‘Ik geloof niet in een plan’

Ook ik heb dit gezegd. Ook ik heb gezegd: ‘Ik laat me leiden door de flow. Je kan een rivier niet dwingen een andere kant op te stromen.’ Maar eerlijk gezegd was dat meer het goedpraten van mijn eigen gedrag dan dat ik er werkelijk in geloofde. Het punt is namelijk, dat ik geen rivier ben. Ik ben een mens en ik kan wel degelijk verantwoording nemen voor mijn eigen succes. Wanneer je geen plan hebt, dan laat je je leiden door je omgeving. Vaak in de vorm van e-mail, social media en telefoon. Je beantwoordt mails, laat je zien op social media en je bent blij met de klanten die je krijgt. Je doet ongetwijfeld gave dingen, want je vertelt via je website en social media natuurlijk waar mensen je voor kunnen boeken. Maar, je doet ook wat je altijd deed. Je zet de weg voort die je ooit bent ingeslagen…

Als je wilt creëren en groeien, als je ambities hebt, als je droomt over wat je allemaal zou kúnnen doen en zou wíllen doen, als je al je fantastische ideeën in de wereld wilt zetten, dan zul je in actie moeten komen. Dan zul je een plan moeten maken.

Ik kan toch niet in de toekomst kijken?

Nu denk je wellicht, ja, dat klinkt aardig allemaal, maar ik kan toch niet in de toekomst kijken? Dat klopt. Een plan zal ook nooit 100% uitkomen. Dat is eerlijk gezegd ook niet het doel van een plan. Het doel van een plan is dat je richting geeft. Dat je je dromen en ambities vertaalt in concrete, haalbare mijlpalen en dat je daar haalbare stappen aan koppelt. Dat je nú al weet welke acties je nú moet uitzetten om je doelen in 2016 te behalen. En dat je nú al weet wat je gaat verdienen met je plannen. Of dat er niets mee te verdienen valt. Dat is ook waardevolle informatie, dan kun je namelijk vóóraf je plannen bijstellen in plaats van achteraf concluderen dat het geen goed plan was.

De eerste stap naar een goed resultaat is een goed plan

Een plan levert je onwijs veel op. Ik vat even voor je samen wat een goed plan allemaal oplevert:

  1. Richting. Je weet wat je nú te doen staat zodat je stráks resultaten behaalt.
  2. Focus. Dankzij focus doe je de juiste dingen (in plaats van dat je je laat leiden door de waan van de dag)
  3. Winst. Doordat je richting en focus hebt, verdien je meer geld. Zo simpel is het.
  4. Keuze. Dankzij je plan kun je keuzes maken. Je weet of je kunt investeren, of je werk kunt uitbesteden, of je het even rustiger aan kunt doen en nog veel meer.
  5. Kwaliteit. Je kunt kwaliteit leveren omdat je ver van te voren helder hebt wat je te doen staat.
  6. Rust. Een goed plan geeft rust en ruimte. Je holt niet achter de feiten aan, maar je stuurt zelfbewust in de juiste richting. En laten we niet de financiële rust vergeten die het plan je oplevert. Dankzij een plan weet je namelijk hoeveel geld je apart moet zetten voor de belastingdienst en weet je hoeveel geld kunt opnemen voor privé doelen.
  7. Energie & Plezier. Een plan geeft zoveel energie en plezier! Het is heerlijk om te zien waar je de komende maanden mee aan de slag gaat.

Tag: Perfecte boekhouding - Boekhouder - Boekhoudprogramma - Boekhoudkantoor - btw-aangifte - factuur maken

Femke Hogema

Femke Hogema gelooft ten diepste dat je alleen dán een succesvol bedrijf kunt hebben wanneer je zelf grip op cijfers hebt. In 2007 heeft ze Healthy Finance opgericht. Sindsdien is ze werkzaam als trainer, auteur en spreker. Ze heeft de afgelopen jaren honderden ZZP’ers en MKB’ers getraind in Financieel Bewust Ondernemerschap.

Related Posts

Ontvang de boekhoudcursus gratis in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form