Boekhouding voor ondernemers: welk geld is écht van mij?

6/13/2016
Boekhouden Blog

Een bestaan als zzp’er of mkb’er is soms onzeker: je boekhouding toont een variabel inkomen en niet al het geld op je rekening is van jou. Dat maakt van jou een soort doorgeefluik. Je loopt het risico dat je geld uitgeeft en dat later alsnog aan de Belastingdienst moet afdragen. Als ondernemer ben je daarom afhankelijk van een correcte boekhouding en een handig boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma als Jortt geeft je inzicht in je boekhouding, zodat je precies ziet welk geld nu écht van jou is.

Kijk eens naar het Nederlandse belastingstelsel, dan ontdek je nog aardig wat regels die op zelfstandigen van toepassing zijn. Als ondernemer krijg je te maken met aftrekposten, vrijstellingen en andere zaken die je boekhouding behoorlijk ingewikkeld kunnen maken. Voor jou telt alleen je core business: het ideale boekhoudprogramma doet de rest.

Belasting voor ondernemers

Het is allereerst belangrijk om te weten dat je tijdens de boekhouding te maken krijgt met twee belastingen:

  • Omzetbelasting

De omzetbelasting bestaat doorgaans uit 21% btw bovenop het gefactureerde bedrag. De btw bereken je door aan de klant. Ter illustratie: een factuur van 100 euro exclusief btw krijgt een totaalbedrag van 121 euro. In sommige gevallen is de btw geen 21%. Je betaalt bijvoorbeeld geen btw wanneer jouw factuur is bestemd voor een organisatie in Duitsland. Het tarief van 6% is van toepassing wanneer je bepaalde producten verkoopt zoals boeken, of diensten zoals fietsen repareren of haren knippen. Ons boekhoudprogramma laat je automatisch het juiste percentage zien.

  • Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is de te betalen belasting over de bruto winst. Deze belasting komt op het moment waarop de totale boekhouding bekend is – meestal aan het einde van een kalenderjaar. Het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt noemen we ook wel de belastbare winst. Ons boekhoudprogramma berekent het exacte bedrag.

Ondernemer als doorgeefluik

De omzetbelasting wordt weliswaar op jouw rekening gestort, maar het geld is niet van jou. Je bent een soort doorgeefluik: ieder kwartaal betaal je alle btw-bedragen aan de Belastingdienst. Wijst jouw boekhouding uit dat je een bruto inkomen van 10.000 euro hebt? Dan is de omzetbelasting 2.100 euro.

De exacte inkomstenbelasting is lastiger te berekenen. De vuistregel dat een derde van je netto winst bestemd is voor de Belastingdienst klopt niet altijd. Dat zou betekenen dat je 7.000 euro aan belastinggeld moet reserveren, als je 21.000 euro hebt omgezet. In werkelijkheid bestaan er (starters)regelingen die jouw boekhouding qua resultaat enigszins positiever maken. Sommige ondernemers beweren zelfs dat je het goed hebt gedaan als je veel inkomstenbelasting betaalt. Ook hierbij helpt een boekhoudprogramma, om in te zien wat van toepassing is op jouw onderneming.

Welk inkomen is van mij?

Als zzp’er of mkb’er heb je een modern boekhoudprogramma nodig. Alleen met zo’n programma zie je meteen hoeveel je écht overhoudt. Jortt is een innovatief boekhoudprogramma dat met je meedenkt en je inzicht geeft in te reserveren bedragen. Doe ook eenvoudig jouw boekhouding en probeer het boekhoudprogramma Jortt gerust eens gratis uit.

Tag: Perfecte boekhouding - Boekhouder - Boekhoudprogramma - Boekhoudkantoor - btw-aangifte - factuur maken

Hilco de Roo

Ondernemer in online diensten, waaronder boekhoudprogramma jortt.nl.

Related Posts

Ontvang de boekhoudcursus gratis in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form